Testdag met Schaatstraining Advies & Begeleiding

20 mei 2017

Zeven sprints en zeven keer fietsen tot maximale uitputting. De eerste trainingsperiode van het aankomende schaatsseizoen was een paar weken op gang en dat is een perfect moment om de fysieke conditie te testen. Waar staan we nu? Waar zijn verbeteringen te halen? Waar willen we naartoe? En hoe gaan we dat bereiken? De resultaten van inspanningstesten kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Bij zeven schaatsers die trainen bij Monique Vergeer, van Schaatstraining Advies & Begeleiding, voerde ik op 20 mei een eerste testdag uit. Een 30 seconden Wingate sprinttest en een VO2max test.

De zeven schaatsers begonnen de dag met een maximale sprint van 30 seconden. Binnen een halve minuut trapten zij een zo hoog mogelijke vermogenspiek en een zo hoog mogelijk gemiddelde. Een Wingate test meet het anaeroob vermogen. Het anaeroob vermogen en de verbetering in het anaeroob vermogen is een goede voorspeller voor schaatsprestaties. Na voldoende rust stond de VO2max test op het programma. Tijdens de toenemende belasting wordt continu het vermogen, de hartslagfrequentie, de zuurstofopname en regelmatig de bloedlactaatconcentratie gemeten. Aan de hand van de test worden omslagpunt en trainingszones bepaald. Met deze trainingszones kunnen de zomertrainingen effectiever uitgevoerd worden.

Als de schaatsers in september weer komen testen, kunnen we zien wat er in de zomer is gebeurd. De beoogde trainingseffecten worden gecontroleerd, het programma wordt mogelijk bijgesteld en de schaatsers kunnen met nieuwe trainingszones de winter in.